Övertygad socialist!

Jag börjar bli väldigt trött på att hela tiden och ständigt och jämt behöva försvara min politiska övertygelse!
Människor som jag känt från förr. Alltså, bekanta, kompisar, vänner. Ja till och med nära och kära! Har nu tjatat på mig om att jag tala om varför jag är socialist!
Så låt mig nu en gång för alla få förklara varför. Jag ÄR en övertygad socialist. Det får ni leva med! Jag också! Och jag är det med stolthet och med glädje!
Jag ÄR en övertygad socialist! För att jag som åttaåring, skulle fylla nio låg på Bräcke Östergård och hade opererats. Mina ben var fastbundna i sängen och jag låg med benen isär i 45 graders vinkel. Gipsskenorna skavde hål på mina hälar, djupa hål! Så på nätterna låg jag och skrek.
Kerstin Olofsson, en elak natt tant kom in och drog mig i håret, drog mig i öronen och örfilade mig. Det hade till följd att jag inte ens vågade säga till om jag behövde kissa! Så om hon jobbade natt, så kissade jag hellre ner mig än att ropa på henne. En morgon kom hon på mig. Hon och en annan elak tant som hette Anna-Lisa. De sa:
”Du beter dig ju som en bebis! Om du beter dig som en bebis. Ska du behandlas som en bebis!”. Jag var åtta år, skulle fylla nio. De satte på mig en blöja med snibbar, så gick de och hämtade en spjälsäng och la mig i, och sa:
”Nu kan du ligga där och vara bebis!” Och gick och stängde dörren!  Jag var åtta år, skulle fylla nio! Jag blev en övertygad socialist!  När jag i mitten av 80-talet kom tillbaka till Bräcke för att bo där mer permanent och upptäckte att av tio ungdomar på min avdelning så var det bara två eller tre som hade familj! Resten var bortlämnade!  Eller när min vän Edde Piper, en kille som pratar med BLISS och satt i en manuell rullstol, skällde ut en av personalen, Vivi på BLISS. Och Vivi reagerade med att köra in Edde på sitt rum och fälla ner BLISS-kartan och sen gick hon och stängde dörren! Jag blev övertygad socialist samma år vid Lucia när Maria Bertilsson, en gravt CP-skadad då tjugotvåårig tjej, hade varit på Dalheimers Hus, ett aktivitetshus för funktionshindrade människor som fortfarande finns och som jag älskar, och bakat lussekatter och pepparkakor tillsammans med en annan tanta som hette Linnea.  När hon kom tillbaka ställde sig personalen i en ring runt Maria, hon hörde dåligt, så man behövde inte tala lågmält och jag minns vilka det var. Det var Maud, Ingrid, Vivi, Märta, Rebecka, Mitzi och Linnea. Och Maud frågade: ”Har Maria haft händerna i degen?” Och Linnea svarade: ”Nej verkligen inte!” Och då sa Maud: ”Vad bra! Då går det ju att äta.”  Jag blev övertygad socialist när jag 1998 kom till New York och Harlem och såg svarta funktionshindrade människor ta sig fram på hemmagjorda rullbrädor!  Jag tänkte: ”Här måste man vara rik för att få ett hjälpmedel!”
Eller när jag ett år senare åkte till Peking och fick se vad Mao har förstört för människorna.
Mao Tse Tung ännu en i raden av gubbar som har gjort ont i socialismens namn och missbrukat socialismens namn precis som Ulf Ekman missbrukar Jesu namn. Jag bestyrks i min övertygelse när jag nu ser ut över världen via TV, tidningar och internet hur folket reser sig och diktaturer faller i Tunisien, i Egypten, i Libyen och i Jemen. Jag blev övertygad socialist när jag 2002 jobbade på socialdepartementet för Lars Enquist och för första gången hörde vänsterpartiets dåvarande partisekreterare Lars Ohly prata om funktionshindrades rätt och skyldigheter! Jag bestyrktes ännu mer i min socialistiska övertygelse när Lars Ohly som första partiledare någonsin! Självmant på eget bevåg anmälde sig att gå tillgänglighetsmarschen! Sedan följde de andra med, för ingen vill ju vara sämre än en socialist! Jag bestyrktes i min övertygelse när jag förra året under valrörelsen hörde Lars Ohlys en timmes långa tal på stora scen i Almedalen ägna fem till tio minuter åt funktionshindrades rättigheter och skyldigheter!  Ingen annan partiledare sa någonting! Jag bestyrks i min socialistiska övertygelse när vår EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson åker till Tyskland för att debattera den svenska sexköpslagen!
Men vad viktigare är, att  min övertygelse bekräftas när jag får mail från folk från hela landet som far illa i detta högerns vanskapta land!
Låt mig ta ett exempel.

”Hej Jesper!

Hoppas att allt är bra med dig. Vi känner ju inte varandra mer än genom Fb.
Såg att du också var med i sidan om Fas 3 mm.
Jag har hamnat där och varit ute för att se vad jag nu ska göra för ”meningsfullt” och ”kompetenshöjande”…
De som redan var med satt och läste tidningen på nätet. I det sociala rummet så stickade dem. Skulle snart få sy gardiner… Själv så kan jag inte sticka eller sy, men jag skulle få rita! 8 tim/dag!!!
Känner mig genast ett steg närmre ett jobb! NOT!
Ha det bra!
Din Fb-vän, Annika”

Det är högerns och borglighetens löning att bekämpa långtidsarbetslösheten!
Ifrågasätt aldrig mer min politiska övertygelse! För jag ÄR övertygad socialist!
Ifrågasätt i så fall långt mycket hellre vilket samhälle vi lever i.

  6 Comments

 1. Tack Jesper!
  Jag hoppas verkligen att vi kan samla krafterna för att bygga ett socialistiskt samhälle med alla människors lika värde – att det ska vara så svårt för många att förstå att ett jämlikt och jämställt samhälle är bättre för alla. Har du läst Jämlikhetsanden av Wilkinson? Om inte, så har jag den och kan skicka den till dig. Eva-Britt

 2. Hei
  Eg vil bare si at du er en person som vil få til mye i livet ditt og eg hadde ønsket att det fantes flere som deg:)
  Det er trist å høre om alt du har vært gjennom men eg er ikke i tvil om att det har vært med på å forme deg som du er i dag, du er et stort forbilde for alle og eg vil fortsette og følge bloggen din videre og er spent på å se mer av deg.
  Eg ser deg, ikke sykdommen og rullestolen og eg ønsker deg lykke til videre:)
  Har du noen tips til meg om hvordan folk kan se meg og ikke dømme meg pga rullestolen å trekke seg unna?
  eller er det noe eg må leve med og overse det?

  Klemz fra Mette

 3. Tack för att du finns och sprider dina klokheter (som egentligen borde vara självklara) till oss alla! Stor kram

 4. Hej Tack för att du är du och din blogg gav mig styrla idag.. Fick avslag av kommunen för ett tag sen om anpassat boende.. ..överklagade till förvaltningsrätten och fick idag avslag..jag var på väg att ta mig ner till Mälarne och sjunka som en gråsten..Men tog mig ikrage ( fast jag ingen har) sen läste jag din blogg och min kamp lust kom tillbak..Jag vet att jag har rätt att få hjälp jag har jobbat och betalat skatt i 38 år inte fan ska jag accptera att de kör över mig med ångvält efter ångvält och det var din blogg som fick allt mitt gamla jävlarnanan att rusa igenom blodet kroppen.. VI sk ha tillbaks rätten att va männsikor även om vår kroppar inte fungera som all andras.. står det i lagen att vi ska ha ett skäligt liv så likvärdig friska så SKA vi ha det med.. och banne mig.. Inte ska de få sätta sig på oss..

 5. Visst ska vi ha rätten att få vara människor även om våra kroppar inte fungerar som andras! Vi har rätt att ha ett fullvärdigt liv, att bli respekterade och älskade så som vi är. Vi har rätt att tala till punkt även om vi stakar oss och det tar tid. Vi har rätt att göra saker på vårt sätt utan att skämmas för att vi inte gör som alla andra. Vi har rätt att vara de vi är ALLTID.

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>