Hur funkar rullstolstaxi?

Om man sitter i rullstol och behöver ta sig någonstans, så är det bra att åka rullstolstaxi. Det kan man göra via Gustavsbergs Taxi, om man har ett färdtjänsttillstånd. Om du behöver rullstolstaxi i Stockholm, så får du börja med att ansöka om ett sådant tillstånd. Att få färdtjänst, det sker via den kommun man bor i. 

Det är färdtjänstlagen som reglerar vem som har rätt att få färdtjänst. Det är sedan din kommun eller den myndighet som ansvarar för kollektivtrafiken som beslutar om du ska få färdtjänst.

Hur får du färdtjänst?

För att få rätt till färdtjänst, så kan du ansöka om det hos din kommun, där du är folkbokförd. Det brukar oftast finnas en färdtjänsthandläggare som kan hjälpa dig. I vissa regioner behöver du även ett läkarintyg när du ansöker om färdtjänst.

Om du beviljas färdtjänst så kommer du att få ett så kallat färdtjänsttillstånd. Sedan kan det variera hur många resor du har lov till att göra med det. Det har ofta att göra med dina behov samt var du bor. 

Färdtjänst är för dig som inte kan förflytta dig hur som helst på egen hand. Du måste även boka in alla dina resor själv. Det kan du göra hos olika ställen som erbjuder till exempelvis rullstolstaxi i Stockholm.

Om du har möjlighet att köra själv, så kan du i vissa fall få det som heter bilstöd. Det för att göra om din bil efter dina nedsättningar så att du kan åka på egen hand. 

24 aug 2021